Zdravím všechny cestovatele a rád bych poprosil o pár tipů/rad, kdy v září chci na cca 25 dní cestovat po Malajsii a pak dolů po ostrovech Indonésie. Začnu asi 2 dny Bangkok, pak pár dnů Krabi, nějaký ostrov atd..dolů nějaký NP a Kuala Lumpur a Singapur?...odtud chci letět do Jakarty na město mrknout stačí den? Pak? ..Sumatra? Jáva? Zajímají mne známá místa, ale ne hnízda turistů, kde je hlava na hlavě.. spíše čím méně lidí, tím lépe., domorodci ideální..památky moc nemusím, jsem především na přírodu, parky, hory.. cestuji třeba nočními busy/vlaky.. nevím, zda lepší letadlo v těchto destinacích... a ubytování hostely jako studenti prostě :) Minulý rok jsem na podzim projel Peru-Bolivie,2 dny Buenos Aires, pak Brazílie Iguacu,  Amazonie a Riio...po té Malajsii mi kolega dal tipy, kde byl.. ale sháním někoho, kdo byl více dolů po ostrovech Indonésie.. Borneo apod. .nemusím, tady na portálu je vyjmenovaná cela ředa ostrovů, mne stačí jen ty top...to bude asi všude stejné, sloni, žirafy, opice...jako když jsem jel Kostariku,Kambodžu-Vietnam či dříve autem objel JAR safari parky atd..abych neviděl to samé prostě...Na Malajsii mi bude stačit určitě 10-14 dní max?  Nejsem také tip, co jen leží dny na pláži. Samozřejmě chci v každé zemi třeba den na pláži chytit barvu, jak se říká  :-D...předem díky moc, Tonda   .

Malajsie - Indonésie

Založil ve fóru Cestujlevne.com

Zdravím všechny cestovatele a rád bych poprosil o pár tipů/rad, kdy v září chci na cca 25 dní cestovat po Malajsii a pak dolů po ostrovech Indonésie. Začnu asi 2 dny Bangkok, pak pár dnů Krabi, nějaký ostrov atd..dolů nějaký NP a Kuala Lumpur a Singapur?...odtud chci letět do Jakarty na město mrknout stačí den? Pak? ..Sumatra? Jáva? Zajímají mne známá místa, ale ne hnízda turistů, kde je hlava na hlavě.. spíše čím méně lidí, tím lépe., domorodci ideální..památky moc nemusím, jsem především na přírodu, parky, hory.. cestuji třeba nočními busy/vlaky.. nevím, zda lepší letadlo v těchto destinacích... a ubytování hostely jako studenti prostě :) Minulý rok jsem na podzim projel Peru-Bolivie,2 dny Buenos Aires, pak Brazílie Iguacu,  Amazonie a Riio...po té Malajsii mi kolega dal tipy, kde byl.. ale sháním někoho, kdo byl více dolů po ostrovech Indonésie.. Borneo apod. .nemusím, tady na portálu je vyjmenovaná cela ředa ostrovů, mne stačí jen ty top...to bude asi všude stejné, sloni, žirafy, opice...jako když jsem jel Kostariku,Kambodžu-Vietnam či dříve autem objel JAR safari parky atd..abych neviděl to samé prostě...Na Malajsii mi bude stačit určitě 10-14 dní max?  Nejsem také tip, co jen leží dny na pláži. Samozřejmě chci v každé zemi třeba den na pláži chytit barvu, jak se říká  :-D...předem díky moc, Tonda 

0

Doporučil bych přečíst si nějaké cestopisy nebo zjistit info o plánovaných ostrovech, protože na takovýto všeobecný dotaz se nedá dost dobře odpovídat. Ale aspoň to jsou destinace, po kterých se dá cestovat bez naplánovaného itineráře. Můžeš si plánovat den dva dopředu a co stihneš, to stihneš. Připadá mi, že ti je celkem jedno, co stihneš a co ne, když sis téměř nic nezjistil.

Teď napíšu jen snad toto. Pokud chceš na Sumatru, leť z Kuala Lumpur do Medanu. Po návštěvě 3 zajímavých míst v oblasti (na víc ze Sumatry nebudeš mít čas), přeleť na Jávu. Nevím, co očekáváš od Jakarty, ale většina lidí se jí vyhne, když tam nutně nemusí nebo zkrátí pobyt na co nejkratší dobu. Toto bych doporučil u všech větších indonéských měst (snad kromě Yogjakarty, která stojí za to kvůli chrámům). Já jsem z Medanu přeletěl rovnou do Bandungu a jel vlakem přes den, abych viděl krajinu. Pokud bych měl tak málo času jako ty, letěl bych rovnou do Yogjakarty. Jestli tě nezajímají chrámy, bude asi lepší letět až do Surabaji a pak navštívit sopky Bromo a Ijen a přejet na Bali, kde si najdi méně turistické oblasti. 

Hostely jsou v Indonésii spíš jen v nejvíc turistických místech, ale tam, kde nejsou, se dá sehnat i velmi levný vlastní pokoj.

0 Citovat

Jestli chceš někam, kde je nádherná příroda a fajn lidi, dost se mi líbilo v Ačehu. Přelet z malajského KL s Air Asia za pár kaček do Banda Aceh, mrknout se trajektem na na ostrovy nad městem, pak přes nádherné pralesy Sumatry zkusit třeba busem směr Singkil a kouknout se na některý ostrov jižně od sumatranskýho pobřeží ( nemusí to být zrovna známý  Siberut ) a pak zpět kolem sumatranských sopek na letiště do Medanu. Je to exotika,fajn lidi, při troše úsilí a štěstí se dá vidět i orangutan...( nebo nafotit ochočený v Bukit Lawangu, kde ale asi bude dost turistů a turistický ceny a přístup...) 

0 Citovat

Severní Sumatru bys fakt doporučil málo zkušenému, který vypadá, že se příliš nepřipravuje? Kolik dní minimálně by ten tvůj návrh zabral? Pulau Weh je trochu specifická destinace, ale na přírodu dobrá. Půjčení skútru je nutné (nebo taxi).

Ty jsi jel busem úsek Banda Aceh - Singkil? Jaký je stav silnice a jak dlouho to jede? A kolik hodin je to pak na sopky? Dosud jsem nečetl o nikom, kdo jel z Banda Aceh podél západního pobřeží nebo vnitrozemím busem (jen o nějakém páru, který to horko těžko projel na motorce a asi ne až do Banda Aceh). Já jel nočním busem úsek Medan - Banda Aceh a zpět, což je v pohodě.

Orangutani v pralese u Bukit Lawang jsou zvyklí na lidi, ale ne ochočení. Viděl jsi orangutany jinde na Sumatře? Kde a na kolikadenní túře a kolik to stálo? Uvažoval jsem o tom, ale odradila mě náročná a dlouhá cesta a předpoklad, že bych nemusel na místě najít další lidi na sdílení nákladů na průvodce (a pak by třeba 3denní túra vyšla tak draho, že proti tomu 2denní v džungli u Bukit Lawang byla skoro zadarmo).

0 Citovat

Libore však o nic nejde,  jen jsem sem dal tip. Zadavatel otázky mi nepřišel podle toho co psal jako zelenáč.  To že ty jsi nic takovýho nerealizoval, neznamená že to nejde. Jestli tě opravdu zajímají divoká zvířata bez turistického průmyslu, tak  2 x jsem divoké orangutany  viděl u Batu Kataku. Stálo nás to cca 2tis Kč za 3 výpravy do lesa ( 2 průvodci z vesnice a my dva Evropani) , jednodenni vyprava pokaždé. Takových míst je ale v Gunung Leuseru víc. Jen to není tak komfortní jako v tom Bukit Lawangu. Jasně že je nevidíš z 10 m, ale pozorovat ze 100 m dalekohledem orangutana jak si staví hnízdo za to stojí.  Mimo jiné se dá v okolí viděl při troše štěstí i amorphophalus titanum, což byl stejně silný zážitek jako vidět orangutany nebo gibony, v létě i raflesie.  Třeba divoké siamangy je možno vidět I u Tangkahanu, orangutany už hůř ( cca 800 Kč průvodce na celý den pro 2 lidi) .  Pokud jsi v oblasti Gunung Leuseru v době,  kdy zrají duriany v sadech navazujících na primární deštný prales, dají se divocí orangutani vidět o trochu snadněji, já tam bohužel v této době nebyl.

0 Citovat

Já neříkám, že to nejde, ale je třeba si to pořádně naplánovat. Není to tak snadné jako jeho cestování po zmíněných destinacích a úvod plánované cesty po Thajsku a Malajsii. Dostat se do Batu Katak z Medanu či Bukit Lawangu ještě jde, byť busem ne až do cíle, ale jel jsi úsek Banda Aceh - Gunung Leuser busem, jak jsem se ptal? A co silnice po západním pobřeží? A kolik dní by to vyžadovalo? On asi plánuje jen tak 10-12 dní na Indonésii, jestli jsem to dobře pochopil.

Jednodenní výpravy drahé nejsou, tak je dobré vědět, že se toho dá dost vidět i na nich, i když asi je to dost o štěstí. Nebo říkali průvodci, že je pozorování orangutanů běžné? Mně to při plánování připadalo, že bych musel jít aspoň na 3denní trek, abych viděl, co bych rád. Raflesie jsem viděl na Cameron Highlands a divokého orangutana vstávajícího ráno v hnízdě na stromě z loďky na řece Kinabatangan, tak aspoň na toto jsem měl štěstí jinde. Ten zmijovec bych rád někdy viděl.

0 Citovat

Libore máš recht.  Pusť to z hlavy. Je fakt asi rozumnější doporučit místa s lepší infrastrukturou připravenou na evropského turistu, jako je ta Cameron H., nebo safari na Kinabatangu. Tak ať tady zbytečně nespamujeme 

2 Citovat

Cestování po Sumatře neni kromě profláklých míst nic  jednoduchého, nebo aspoň v roce 2017 nebylo.  Taky  jsem zvolil jen Bukit Lavang co se orangutanů týče. protože v některých cestopisech lidé psali, že i při třidenní cestě za orangutany je vůbec neviděli a doprava na podobné mista byla komplikovaná. 
Když čtu, co chce Tonda procestovat za 25 dnů, tak bych mu to určitě neradil. 25 dnů je málo na samotnou Sumatru.
Myslím,že celkově myšlenka cestovat po neprofláknutých místech a zároveň vidět co nejvic v tak krátkém čase je úplně mimo realitu.  :) Za 14 dnů na Sumatře jsem jich tak 6 procestoval a to jsem viděl jen malou část. 
Já můžu doporučit vedle známých, le opravdu pěkných Palau Samosiru a Berastagi především Banyak Islands. Jsou ale taky hůře dostupné. Ze Samosiru to trvalo 1,5 dne, než jsme se tam dostali. To samé pak zpátky do Berastagi. Ale stálo to za to. Pořád myslím platí, že čím  hůře dostupné místo, tím méně turistické :-). 

4 Citovat

Ahoj, když začnu od začátku, tak bych rád stihnul vše během 26 dnů. Přiletím do Bangkoku a dle příletu 1-2 noci, abych dle tipů viděl: ?

Wat Pho

Wat Phra Kaeo

Grand Palace  půl dne vstupné 500 b

Wat Arun večer

Khao San podchodem ne ulici pod

Silom

Wat Saket

King Power Mahanakhon

Tržiště Chatuchak

Plovoucí trh Taling Chan jen soboty

Chinatown

Projet se lodí po řece Chao Phraya

Dá se to stihnout za jeden den či dva raději prosím?

Následně bych letěl z Bankogu na Krabi letiště a pak lodí po plážích Nomads Ao Nang taxi z letiště Grab? ....pak lodí na Phi Phi Islands stačí den? ..prý jsou tam krásné vyhlídky v noci?.. tedy zda zůstat přes noc či stačí den, abych neztrácel čas a posunul se dále. ..někdo preferuje jiný ostrov apod.. 

Dostal jsem tip na busem do národních parků na jih....do Satunu se přesunout a ? ...nebo vynechat vzhledem k času a letět či busem do Kuala Lumpur.. stačí den určitě, pak tedy Sumatra? ..a odtud letět Singapur den?...z něho Jakarta den a pak po těch ostrovech tedy nějak rozpočítat zbytek dnů...aby mi to vyšlo..chci mít koupeny letenky předem z Česka už i lístky na bus atd.. nemuset přemýšlet nad ničím na místě...

Jak jsem psal v úvodu, aby se mi neopakovaly stejné věci, co jsem viděl už v jiných NP ..v Africe safari..či Kostarika atd.. Asie.. a také tři roky v Kalifornii a nějaké ty NP, kdy je určitě s čím srovnávat...

Chcic si udělat nějaký časový plán tedy na těch cca 26 dní, abych viděl od každého něco, prosím. 

0 Citovat

Tohle za den? Ani omylem. V BKK bývá šílená doprava, velké vzdálenosti a vysoká vlhost. Zabijácká kombinace. K tomu do Královského paláce bývají fronty a i jinde určité otevírací doby, do kterých se musíš vejít.

Snad za dva dny při dobrém naplánování bez nějakých extra zádrhelů a neplánovaných zastávek. Ale bude to fakt hodně hopem.

1 Citovat

Ahoj Michale, tak stát fronty do paláců určitě nechci, spíše to centrum projít, dělat fotky z venku či tou lodí popojíždět, jak mi poradil kolega za pár bt, že se dá...já na památky obecně moc nejsem...za den bych zapomněl, jak se jmenovala.. tudíž jsem na venkovní prostředí spíše.. prohlédnout město, dát dobré pouliční jídlo jako všude jinde..žádné turistické restaurace, nic pro mne... prostě jako místní.. na tržištích nejlépe dle zkušeností... pak noční fotky a vyrazit dále...

0 Citovat

To ale z Wat Pho, Wat Phra Kaeo ani Grand Palace nic neuvidíš. Jsou kolem nich vysoké zdi. Určitě je to vidět i ze Street View. Wat Arun se dá částečně vidět z řeky.

1 Citovat

Venkovni prostředí je nesnesitelné,  pokud chceš chodit pěšky , hrozné vedro,  doprava, neexistuji chodniky nebo po nich jezdí motorky,  památky stojí za vidění a jsou příjemnější než město,  i když jsou plné turistů. 

0 Citovat

Díky, tak uvidím na místě operativně dle počasí, zda nebude také pršet třeba.. kam se vypravím a doptám i v hotelu třeba. Jde mi hlavně nyní od nějaký harmonogram těch 26 dní Malajsie - Indonésie, co vidět z toho seznamu, druh dopravy a jak dlouho kde zůstat cca.

Portál doporučuje tato místa, ale ne všechny i dle vás, co tam jezdíte, stojí za to, proto musím redukovat program dle času:

Jakarta

Sulawesi

Gili ostrovy

Yogyakarta -

Severní Sumatra

Flores

Lombok

Bromo

Rantepao

Bukittinggi

0 Citovat

Je vidět, že jsi s plánováním na úplném začátku (i přes odlet za měsíc) a to se fakt těžko plánuje detailní itinerář. Napíšu ke zmíněným místům můj názor.

Jakarta - už jsem psal, že je lepší se vyhnout, i kdyby byl čas (což ani není)

Sulawesi - nemá smysl při nedostatku času

Gili ostrovy - doporučuju na relax na závěr, pokud bude odlet z Bali

Yogyakarta - kdo nechce vidět ty 2 chrámy poblíž města, nemá to pro něj význam

Severní Sumatra - když si rezervuješ min. 5 dní včetně přeletů do a z Medanu, navštiv Bukit Lawang a Berastagi s výletem na sopku Sibayak (lze i bez průvodce) a pokud by to bylo o několik dní víc, jeď i na ostrov Samosir (Tuktuk)

Flores - nemá smysl při nedostatku času, jedině, že bys letěl kvůli 2dennímu lodnímu výletu za varany komodskými a šnorchlováním, znamená to let Denpasar - Labuan Bajo a zpět tj. min. 4 dny s lety, na víc dní z Floresu mít čas nebudeš (nebo si nech většinu času z Indonésie na Flores)

Lombok - měl by smysl na pár dní na výlet na sopku Rinjani (i s vrcholem je to 2denní výlet, ale i na hranu kráteru, ve kterém je jezero, by to za to stálo), na svahu sopky jsou vodopády v pralese, což  je výlet na pár hodin, další dny mohou být na pláže, které jsou míň turistické než na Bali a Gili

Bromo - při návštěvě východní Jávy by to měl zařadit do itineráře každý, kdo se zajímá o přírodu a přidat i noční výstup na sopku Ijen se sestupem k modrým plamenům (většina lidí si zaplatí dopravu včetně půjčení plynové masky, průvodce není třeba, ale na sestup do kráteru za tmy je lepší si najmout někoho na místě)

Rantepao - nemá smysl při nedostatku času nebo v tom případě jen pro nadšence do cestování za zajímavými etniky

Bukittinggi - nemá smysl při nedostatku času, vyžadovalo by to letět do Padangu (busem od jezera Toba je to dlouhá cesta po velmi špatných silnicích), řekl bych, že je to spíš pro zkušenější cestovatele podobně jako většina Sumatry

1 Citovat

Díky Libore, budu ten seznam redukovat.. ono na portálech je toho mraky o každém místě napsané, ale nemá vše smysl navštěvovat, jak píšeš, zvlášť, když mám třeba cca 26 dnů jen od 1. září...Nevím, zda lze na té Sumatře dát tolik dní, pokud chci navštívit i ta ostatní místa viz výše tvé komentáře. 

0 Citovat

Tonda007:

Ten Bangkok co tam máš napsáno je cca na 3 dny, pokud si odpustíš královský palác a Chatutak tak pohoda na 2 dny. Pokud použiješ po Bangkoku k pohybu kanály, metro a nadzemku, tak bude doprava poměrně rychlá. Přesun na letiště Krabi dej z letiště DMK (dnes se tam dá dostat červenou linkou nadzemky). Z letiště Krabi bych se vyprdl na Aonang, ale přesunul se na Railay a tam strávil den a přespat (mám to na svém profilu v cestopise). Z Railay jezdí několikrát denně trajekt na PHIPHI, ale tam jet na den je uplně zbytečné. Chce to minimálně 2 celé dny a 2 noci (ale raději 3) viz můj cestopis o Thajsku. Pokud se chceš dál pohybovat na jih. Tak můžeš speed boat na Ko Lipe a pak trajekt na Langkawi, z Langkawi léta AirAsia a Malajsian i kolem 10usd do Kuala. Ale o tom co píšu výše je tak na min. 7-9 dní. Navíc nevím jestli tato místa zrovna oceníš. Já to tam mám z Thajska nejraději, ale to zjistíš podle mého cestopisu :-)

0 Citovat

Sulawesi bych rozhodně nevynechával, pro mě to bylo úžasné místo.

0 Citovat

Hlavně si musíš určit, která místa jsou priority. Na základě toho se pak sestaví itinerář. A pozor, nemá smysl někam letět kvůli jednomu místu, aby pak letěl zase dál. Takto se dá cestovat třeba po Jižní Americe, kde jedeš autobusem po Gringo trailu, ale v Indonésii jsou zajímavá místa rozprostřená na velké ploše s dopravou nutnou letecky, pokud to nejsou místa poblíž sebe. Kromě zbytečně vysokých nákladů (i když v Malajsii to je asi v pohodě) bys při častých přeletech a přejezdech od letiště na místo strávil třeba půlku času přesuny.

Podle mě si buď tu Sumatru vyber, pokud chceš vidět orangutany a vystoupit na nějakou sopku (ale Bromo a Ijen je mnohem hezčí, i když je tam zase mnohem víc turistů) a ten čas tomu musíš věnovat nebo si nech z Indonésie jen trasu Surabaya - Bromo - Ijen a přes Bali na Lombok se závěrem na Gili, což nejsou velké vzdálenosti a není mezi nimi třeba letět (kromě možnosti na Lombok to snad ani nejde). To je podle mě časově maximum, co zvládneš. Není třeba kupovat jízdenky na bus po Indonésii předem (ani nevím, jestli to jde, většinou asi ne). Jen na vlak Surabaya - Probolinggo bude dobré koupit jízdenku trochu předem.

Jinak k tomu Bangkoku, klidně se tam trochu projdi (já toho nachodil celkem dost), i když v září je pravděpodobnost deště vyšší, podívej se na Wat Arun z lodi (případně u něj aspoň vystup), zajdi do chrámu Wat Pho na obrovskou sochu ležícího Buddhy na druhé straně řeky, abys aspoň jednou něco takového viděl, projdi se po známých uličkách s jídlem.

Jak píše Barney, Railay je mnohem hezčí než Aonang. Je to poloostrov, ale je nutné jet lodí (to je levné). Ubytko je tam dražší než na Aonang, ale kromě krásných pláží (pravda s plno turisty, i když ráno a večer to bude lepší) jsi obklopený úžasnými skalami porostlými džunglí (v severní části jsou ze skal slyšet i giboni) a můžeš vidět kromě makaků kradoucích hostům hotelové restaurace u pláže jídlo a pití i hulmany tmavé na stromě na okraji pláže pár metrů od tebe, když budeš mít trochu štěstí. Já tam měl v září slunečno, ale jinak je to období dešťů, takže záleží taky na štěstí.

1 Citovat

Zagloba napsal(a):

Sulawesi bych rozhodně nevynechával, pro mě to bylo úžasné místo.

No jo, ale on by na Sulawesi měl jen pár dní. Co by mělo smysl navštívit za tak krátkou dobu?

0 Citovat

Mě by zajímalo,jakým stylem vlastně rád cestuješ. Jestli si chceš víc užít jen pár míst, nebo jestli si potřebuješ odškrtávat a každý den navštívit dopoledne něco, v poledne něco, odpoledne něco.... tzv. hodně toho 'stihnout'. Byla jsem v Indonésii dva měsíce, z toho jeden měsíc Sumatra, 10 dní Gili Air, tři dny Bali a zbytek Jáva. Nedovedu si představit mnohem víc nahustit do 25 dnů (ačkoliv mi je jasné, že různé lidé cestují různými styly).

0 Citovat

Tak 26 dní je asi dost málo na ten seznam, o tom žádná..ale rád bych z toho seznamu..tedy Malajsie a Indonésie viděl min. to, co stojí za to...města mi stačí proběhnout, udělat fotku, dát jídlo..přírodu já rád. Nechci ale vidět to stejné, co viděl už v zemích, které jsem zmiňoval na začátku...národní parky či samotné safari.. bude to podobné asi..ale jiná krajina, to chápu. ...nejsem typ, co letí jen na pláž někam ležet týden a mít all inclusive ..i když bych rád na pláži tam den a pak zase na jiném ostrově strávil jako přestávku.

0 Citovat

Ahoj, tak tipů mi dáváte hodně, díky moc za to.. jen se v nich orientovat.. budu muset všechny projít na portálu či ve vašich užitečných cestopisech, dostat něco do podvědomí. Když si nyní začnu skládat hrubě itinerář, tak by se dívám:

Thajsko

Bangkok 2 dny (dle příletu a následného odletu)

(památky/chrámy jen z venku si projdu, pokud by byly fronty na vstup dovnitř)

Wat Pho

Wat Phra Kaeo

Grand Palace  

Wat Arun  večer

Khao San  podchodem ne ulici pod

Silom

Wat Saket

King Power Mahanakhon

Tržiště Chatuchak

Plovoucí trh Taling Chan  jen soboty

Chinatown

Lodí po řece Chao Phraya vystupovat na jednotlivá místa podél řeky v centru apod.

Bangkok - Krabi letiště –Nomads Ao Nang nebo Railay ..– 3 dny lodí po plážích apod. ?

Phi Phi Islands – 2 dny? lodí

Kuala Lumpur – 1 den

Indonésie

https://www.cestujlevne.com/pruv...e/co-videt

Severní Sumatra – 4 dny? ..tedy letadlem z Kuala do Medanu či Banda Aceh? Motorku si půjčovat nechci, takže bus/minibus/taxi/org. průvodci nebo co tam jezdí…asi je to jiné než JA. či Asie a noční vlaky/busy či Kambodža, kde jsem i stopoval apod...a pak zase letadlem do Singapuru? (pokud už v Thajsku dolů není třeba nic vidět).

Jakarta – 1 den

Sulawesi – 2 dny?

Gili ostrovy – 1 den?

Yogyakarta – 1 den?

Lombok – 2 dny?

Bromo – 1 den?

Bali ? – 1 den

…ten itinerář chci do těch 26 dní rozložit, aby se mi podařilo navštívit většinu těch míst… co jsem slyšel o Bali, plno turistů a špína…ono na plážích se opálím i jinde, že.. spíše jde jen o místo v itineráři, že tam člověk byl, jinak mne to není nutné.

0 Citovat

Je to bláznivý nápad, jehož cilem je odšktnout si co nejvíc míst, jak sám autor přiznává. Půlku doby bude cestovat a taky ho ty přelety budou stát dost peněz. Ale když to tak chce. Třeba cestuje rád :-). Jen bych chtěl upozornit, že v Indonésii je často cestování dost nepohodlné a zdlouhavé.

Na každou z těch zemí by člověk potřeboval aspoň měsíc. Na Indonésii tak 3 měsíce. Sám jsem byl v Indonésii 1,5 měsíce a spoustu částí jsem ještě neviděl. Každý ale podle svého gusta. 

Těch 26 dnů by bylo tak na pohodovou cestu z Bangkoku do Kuala Lumpuru po zemi. Možná by se dalo ještě odskočit na Borneo nebo Sumatru na na týden.

2 Citovat

Pokud si ty dny chceš jen sčítat a nemáš další dny na přesuny, počítej, že z 1 dne budeš mít třeba jen půl dne na místě. Měl by sis ten itinerář tvořit se znalostí časů letů, které uvažuješ využít, a se znalostí jízdních řádů vlaků, frekvencí autobusů a mít nastudovanou aktuální situaci cesty z vlakové stanice Probolinggo na autobusák a bus na Bromo a zpět (a mít časovou rezervu, pokud nechceš jet třeba sám taxíkem dlouhé trasy).

Za 2 dny na Sulawesi nic zajímavého neuvidíš (Makassar za moc nestojí, i když jako přestup po cestě je OK). 1 den na Gili i s cestou je málo, ale tam by to bylo na závěr a třeba i cestou z Lomboku, takže podle situace, když by nezbývalo víc času i to odpoledne na pláži a večer dát jídlo na night marketu na Gili Trawangan by stálo za to.

Jakarta a Yogyakarta (ta bez návštěvy chrámů) tě jen zbytečně zdrží a nic to nepřinese. I v optimálním případě při takových plánech strávíš příliš velký podíl času na přesunech a toto by to ještě dorazilo.

Jestli chceš na Lomboku na sopku Rinjani, nastuduj si nabídky místních CK a recenze. Bez místní CK je to téměř nereálné a počítej s možnými problémy i s místní CK.

Pokud na Sumatru, tak do Medanu. Let do Banda Aceh by měl smysl jedině s cestou na ostrov Pulau Weh s půjčením motorky, ale není pro každého. Z Medanu pak bus do města a bus do Bukit Lawang. Bacha na samozvané průvodce. Nemluv s nikým místním cestou nebo po příjezdu, kdo by chtěl nějak pomoci. Z Bukit Lawang do Berastagi a pak do Medanu je nejlepší sdílené taxi pro turisty, což je levné. Kdyby se podařilo zajistit už z letiště, bylo by to lepší než bus s přestupem, kde se obtížně hledá, odkud jede bus z Medanu do Bukit Lawang. 

Po příletu do Indonésie už neleť přes Singapur, protože jsou v Indonésii víza. Najdi si letenku z Medanu do Surabaji (asi bude třeba přestup a během něj můžeš třeba navštívit na chvíli tu Jakartu, pokud by to vhodně vycházelo).

1